Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Sernik z mlekiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mleko kokosowe nadało niezwykłego smaku. Aby wzmocnić smak kokosa do ciasta dodałam wiórki kokosowe. W ten sposób powstał niezwykły sernik, który sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty.

Sernik z mlekiem kokosowym

Składniki:

Sernik z mlekiem kokosowym

na ciasto

na masę serową

dekoracja

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 20 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem kokosowym
Ciasto: Mąkę, masło, cukier puder i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Następnie wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy ser. Miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, budynie i obie mąki. Miksujemy.

Masę serową wylewamy na spód. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.