Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Formujemy je w kulkę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając nim dno i brzegi formy, nakłuwamy i pieczemy na złocisto w 180 st. C (ok. 30 minut).
ETAP 2:
Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu czekoladę miksujemy z mascarpone.
ETAP 3:
Na kruchym cieście rozsmarowujemy powidła...
ETAP 4:
a na powidłach krem czekoladowy.
Mazurek dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam do dekoracji płatki migdałowe i suszone morele.
skuter5