Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1315]

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto, powidła śliwkowe oraz krem z gorzkiej czekolady z mascarpone- oto składowe jednego z moich tegorocznych mazurków. Do dekoracji wykorzystałam bakalie.

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Na kruche ciasto:

 

  • słoiczek powideł śliwkowych

Na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

  • płatki migdałowe
  • suszone morele

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi

ETAP 1:

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi
Ciasto kruche pieczemy na złocisto w 180 st. C

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane masło. Zagniatamy ciasto.

Formujemy je w kulkę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając nim dno i brzegi formy, nakłuwamy i pieczemy na złocisto w 180 st. C (ok. 30 minut).

ETAP 2:

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi
Przygotowujemy krem z czekolady gorzkiej i mascarpone

Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu czekoladę miksujemy z mascarpone.

ETAP 3:

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi
Na kruchym cieście rozsmarowujemy powidła

Na kruchym cieście rozsmarowujemy powidła...

ETAP 4:

Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi
Na powidłach rozsmarowujemy krem czekoladowy

a na powidłach krem czekoladowy.

Mazurek dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam do dekoracji płatki migdałowe i suszone morele.