WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Puszysty sernik na krakersach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty, delikatny, lekki sernik pieczony na krakersach. Łatwy i szybki do przygotowania z niewielu składników.

Puszysty sernik na krakersach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puszysty sernik na krakersach

 

  • kilkanaście sztuk solonych krakersów
  • 500 g białego sera (użyłam sera chudego w kostce)
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5 l mleka (40 g)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik na krakersach

ETAP 1:

Ser biały zblendować z serkiem waniliowym. Następnie zmiksować z miękkim masłem. Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną. Następnie do żółtek dodać partiami ser biały wymieszany z serkiem.

Do masy serowej dodać sok z cytryny i proszek budyniowy. Wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

Tortownicę 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i ułożyć krakersy. Wyłożyć masę serową.

Sernik piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Sernik wystudzić. Najlepiej schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Puszysty sernik na krakersach
Sernik na krakersach po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Puszysty sernik na krakersach
Ubita piana z białek dodana do masy serowej
Puszysty sernik na krakersach
Masa jajeczna zmiksowana z serem białym wymieszanym z serkiem waniliowym
Puszysty sernik na krakersach
Dno tortownicy wyłożone solonymi krakersami
Puszysty sernik na krakersach
Serek waniliowy dodany do białego sera