bulcia

bulcia

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Drozdzowe chrusciki babci Tereski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonale na kazda okazje

Drozdzowe chrusciki babci Tereski

Składniki:

Drozdzowe chrusciki babci Tereski

 

  • 4 szklanki maki
  • 4 zoltka
  • 12 dag
  • 1/2 kostki masla
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • odrobina alkoholu

Sposób przygotowania:

Drozdzowe chrusciki babci Tereski
Drozdze rozrobic do urosniecia z odrobina cieplego mleka z lyzka maki i lyzka cukru.Pozostale mleko podgrzac i roztrzepac z zoltkiem.Tluszcz rozpuscic ,polaczyc z wczesniej podgrzanym mlekiem.Dodac make i rosnace drozdze.Wyrobic ciasto .Pozostawic do wyrosniecia.Wyrosniete ciasto rozwalkowac,pokroic w plastry,ktore nalezy pokroic w raby.Na srodku naciac ciasto i przelozyc jeden koniec przez naciecie.

Tagi:

chrusciki mak