lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Drożdżowe ciasteczka z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Drożdżowe ciasteczka z masą budyniową

Drożdżowe ciasteczka z masą budyniową

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka z masą budyniową

 

  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 kostki masła
  • budyń czekoladowy
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka z masą budyniową
Mąkę przesiej do miski,wymieszaj z drożdżami,dodaj cukier roztopione letnie masło oraz mleko.Zarób ciasto które odstaw do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu podziel go na 12 części z których uformuj kulkę i rozpłaszcz ja w dłoniach.Budyń w proszku rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka,resztę mleka zagotuj z cukrem.Do gotującego się mleka wlej budyń i gotuj mieszając. Na każdą część drożdżowego ciasta nałóż masę budyniową, na wierzch zetrzyj startą czekoladę i włóż ciasto do piekarnika o temp 200 st na około 20 minut.

Tagi:

czekolada