Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżowe ciasto z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie, smaczne, dla każdego.

Drożdżowe ciasto z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z owocami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z owocami
Mąkę przesiewamy z solą do miski. Drożdże wkruszamy do miseczki dodając łyżkę cukru i letnie mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrosną. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Cukier miksujemy z jajkami i dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Gdy ciasto będzie odchodziło nam od dłoni odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Owoce obieramy ze skórek. Ja użyłam gruszek i nektarynek. Połowę ciasta przekładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Na ciasto wykładamy owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze piekarnika 160 stopni.
Drożdżowe ciasto z owocami
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe ciasto z owocami
Połowę ciasta rozkładamy w blaszce wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.
Drożdżowe ciasto z owocami
Na ciasto wykładamy pokrojone owoce, np. gruszki i nektarynki.
Drożdżowe ciasto z owocami
Na wierzch wykładamy drugą połowę ciasta.