Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z owocami
1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.
6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.
Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.
6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.
Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.