Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zawijane drożdżówki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo podzielne drożdżowe zawijańce, które kroimy w ładne drożdżówki. Pyszne, owocowe i puszyste. Na każdą okazję.

Zawijane drożdżówki z owocami

Składniki:

Zawijane drożdżówki z owocami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka jagód kamczackich
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier trzcinowy do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy do posypania drożdżówek

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki z owocami
1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.

6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.

Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.