Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdżowe z borówkami szybko znika ze stołu.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
Rozpuszczone, przestudzone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Z 1/2 szkl mąki, 5 dag masła, cukru cynamonowego i 1/3 szkl cukru zrobić kruszonkę. Ciasto rozwałkować, włożyć do brytfanny, wyłożyć borówki i posypać kruszonką, odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
Ciasto wyłożyć na przygotowaną brytfannę
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć borówki amerykańskie
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
Posypać kruszonką i odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia