Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
Rozpuszczone, przestudzone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Z 1/2 szkl mąki, 5 dag masła, cukru cynamonowego i 1/3 szkl cukru zrobić kruszonkę. Ciasto rozwałkować, włożyć do brytfanny, wyłożyć borówki i posypać kruszonką, odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
zbysiowa
Czekoladka 2