Sposób przygotowania:
Leniwe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką1.
Do miski pokruszyć świeże drożdże, zasypać cukrem trzcinowym oraz wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
2.
Na to wlać letnie mleko.
3.
Na mleko wlać olej z pestek winogron.
4.
Całe jajka roztrzepać w osobnym naczyniu, a potem przelać do miski.
5.
Na końcu wsypać mąkę krupczatkę ze szczyptą soli. NIE WOLNO NIC MIESZAĆ, tylko należy odstawić miskę na 2 godziny w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
6.
Tak wyglądało ciasto po 2 godzinach.
7.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
8.
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przelać ciasto.
9.
Na ciasto rozłożyć jagody leśne.
10.
Wiśnie sokowe wydrylować i również położyć na ciasto.
11.
Czerwone porzeczki także rozsypać na cieście.
12.
Przygotować składniki i zrobić kruszonkę.
13.
Ciasto posypać kruszonką.
14.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 50 minut.
15.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !