Sposób przygotowania:
Drożdżowy z jagodami
Drożdże rozcieramy w małej ilości mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy 1 jajko 3 żółtka, cukier oraz resztę lekko podgrzanego mleka. Wszystkie składniki łączymy, dokładamy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy letnią roztopioną margarynę.( w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki).
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy mamy już wyrośnięte, wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną. Na ciasto rozsypujemy borówki, posypujemy cukrem.
Wszystkie składniki na posypkę dajemy do miski, wyrabiamy ręką i posypujemy po borówkach.
Pieczemy około 50 min w 180 st.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy mamy już wyrośnięte, wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną. Na ciasto rozsypujemy borówki, posypujemy cukrem.
Wszystkie składniki na posypkę dajemy do miski, wyrabiamy ręką i posypujemy po borówkach.
Pieczemy około 50 min w 180 st.
Ewus24