Sposób przygotowania:
Sernik z morelami i galaretkąPrzygotowanie ciasta kruchego
Ciasto kruche: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i włóż na tortownicę o średnicy 24cm.
Przygotowanie masy serowej
Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj zmielony ser. Następnie dodaj budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubij na sztywną pianę. Pianę dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Pieczenie
Masę serową wyłóż na ciasto kruche na tortownicy, wyrównaj. Morele pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Owoce ułóż na masie serowej. Ciasto piecz godzinę w temperaturze 180 stopni.
Wylewanie galaretki
Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudź. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch przestudzonego sernika. Odstaw do stężenia.
misia5