Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik z morelami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z morelami i galaretką- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam.

Sernik z morelami i galaretką

Składniki:

Sernik z morelami i galaretką

Ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki,
  • 60g masła,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki śmietany 18%,

Masa serowa

Dodatkowo

  • 6 sztuk moreli,
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,

Sposób przygotowania:

Sernik z morelami i galaretką

Przygotowanie ciasta kruchego

Sernik z morelami i galaretką
Z podanych składników zagniatam ciasto kruche.

Ciasto kruche: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i włóż na tortownicę o średnicy 24cm.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z morelami i galaretką
Masło ucieram z cukrem, żółtkami, serem, budyniem i mąką. Dodaję pianę z białek i mieszam.

Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj zmielony ser. Następnie dodaj budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubij na sztywną pianę. Pianę dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Pieczenie

Sernik z morelami i galaretką
Na masie serowej układam owoce. Piekę godzinę w 180 stopniach.

Masę serową wyłóż na ciasto kruche na tortownicy, wyrównaj. Morele pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Owoce ułóż na masie serowej. Ciasto piecz godzinę w temperaturze 180 stopni.

Wylewanie galaretki

Sernik z morelami i galaretką
Galaretkę rozpuszczam we wrzątku. Wylewam na ciasto.

Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudź. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch przestudzonego sernika. Odstaw do stężenia.