szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

drożdżowe kokosówki i makówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciastka drożdżowe z makiem i kokosem

drożdżowe kokosówki i makówki

Składniki:

drożdżowe kokosówki i makówki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 300 gram masła
  • 20 gram drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 mjajka
  • 2 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe
  • mak suchy
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

drożdżowe kokosówki i makówki
Drożdże rozkruszyć. Masło pokroić w kostkę. Jajka rozbić, oddzielić białak od żóltek. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać, dodać drożdże, żółtka i masło, szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i zanurzyć w zimnej wodzie na 30 min, po tym czasie wyjąc ciasto z wody, odwinąć i osuszyć ciasto przy pomocy papierowego ręcznika. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyciąć szklanką ciasteczka i ułożyć na suchej blasze do pieczenia. Białka jajek ubić z cukrem i posmarować nimi ciasteczka, połowę posypać wiórkami kokosowymi, a resztę makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 15 min aż ciasteczka się zrumienią.

Tagi:

mak