aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Drożdżowe koperty z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięciutkie drożdżowe ciasto ze słodkim i soczystym środkiem z marmolady różanej, a całość posypana cukrowym pyłkiem.

Drożdżowe koperty z marmoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe koperty z marmoladą

 

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • ½ kostki drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • marmolada z róży
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty z marmoladą
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy 50 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotowe drożdże przelewamy do miski z mąką i dolewamy pozostałą ciepłą wodę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Kroimy w kwadraty o boku 8 cm. Na każdym układamy po łyżeczce marmolady i składamy ciasto w kopertę. Lekko zlepiamy, żeby marmolada nie wypłynęła podczas pieczenia. Tak przygotowane koperty smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Koperty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.
Drożdżowe koperty z marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę.
Drożdżowe koperty z marmoladą
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajka i dodajemy cukier waniliowy.
Drożdżowe koperty z marmoladą
Do miski z mąką wkewamy drożdże i dodajemy pozostałą wodę. wyrabiamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe koperty z marmoladą
Z gotowego ciasta kroimy kwadraty o długości 8 cm i grubości 5 mm. Na każdym układamy marmoladę.
Drożdżowe koperty z marmoladą
Kwadraty z marmoladą składamy tak, żeby uzyskać kształt koperty. Lekko zlepiamy, smarujemy żółtkiem i pieczemy 15-20 minut.

Tagi:

jajko jajka