Sposób przygotowania:
Drożdżowe koperty z marmoladą
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy 50 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotowe drożdże przelewamy do miski z mąką i dolewamy pozostałą ciepłą wodę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Kroimy w kwadraty o boku 8 cm. Na każdym układamy po łyżeczce marmolady i składamy ciasto w kopertę. Lekko zlepiamy, żeby marmolada nie wypłynęła podczas pieczenia. Tak przygotowane koperty smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Koperty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Kroimy w kwadraty o boku 8 cm. Na każdym układamy po łyżeczce marmolady i składamy ciasto w kopertę. Lekko zlepiamy, żeby marmolada nie wypłynęła podczas pieczenia. Tak przygotowane koperty smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Koperty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut. Ostygnięte oprószamy cukrem pudrem.