Sposób przygotowania:
Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem
Obrane jabłka bez nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z połową cukru cynamonowego. Do dużej miski wsypać pół szklanki przesianej mąki, dodać drożdże roztarte z łyżką cukru, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. 2 jajka z pozostałym cukrem ubić na parze do białości. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, lekko podgrzaną maślankę, ubite jajka, sól, olej i dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat włożyć porcje jabłek i zlepić przeciwległe rogi ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć na 10 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pozostałym cukrem cynamonowym. Włożyć do piekarnika i piec około 15-18 minut w temp 180 stopni.
kalia