Sposób przygotowania:
Rogaliki półfrancuskie z marmoladą
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka,jajko utarte z cukrem,cukier waniliowy i tyle mleka,aby po wyrobieniu ciasto było gęściejsze niż na placek drożdżowy.Wyrośnięte rozwałkować w kształt kwadratu grubości 1/2 centymetra,posmarować rozmiękczoną margaryną,zawinąć rogi kwadratu " w kopertę" i ponownie wałkować w kwadraty.Czynność tę powtórzyć 4 razy.Rozwałkowane ciasto pokrajać na niewielkie kwadraty,posmarować cienko marmoladą i zwinąć,formując rogaliki.Ułożyć rogaliki na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku 250-300s.c około 30 minut.Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec dodać sok cytrynowy.Ostudzone rogaliki polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwą nożem maczanym w gorącej wodzie.