Rogaliki półfrancuskie z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodziutkie kruchutkie rogaliki

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą

Składniki:

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą

 

  • Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/2 kostki masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • około 10 dag marmolady
  • Lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka,jajko utarte z cukrem,cukier waniliowy i tyle mleka,aby po wyrobieniu ciasto było gęściejsze niż na placek drożdżowy.Wyrośnięte rozwałkować w kształt kwadratu grubości 1/2 centymetra,posmarować rozmiękczoną margaryną,zawinąć rogi kwadratu " w kopertę" i ponownie wałkować w kwadraty.Czynność tę powtórzyć 4 razy.Rozwałkowane ciasto pokrajać na niewielkie kwadraty,posmarować cienko marmoladą i zwinąć,formując rogaliki.Ułożyć rogaliki na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku 250-300s.c około 30 minut.Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec dodać sok cytrynowy.Ostudzone rogaliki polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwą nożem maczanym w gorącej wodzie.