madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierwsze w tym sezonie wypieki z rabarbarem. Pyszne drożdżowe ciasto zestawione z kwaśnym rabarbarem i słodka kruszonką.

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką

Ciasto

Owoce

  • 20 dag rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu

Kruszonka

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek maki pszennej

Lukier

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką
Oczyszczony rabarbar posypujemy cukrami.

Rabarbar obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym i mieszamy.

ETAP 2:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką
Przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce

W garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.

W następnej kolejności dokarmiamy drożdże łyżką cukru i zagęszczamy łyżką mąki pszennej.

Powstały zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.

ETAP 3:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką
Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny

Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z solą i cukrem, następnie dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy i wcześniej stopione i przestudzone masło.

Wszystkie składniki wyrabiamy razem aż uzyskamy jednolite ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.

ETAP 4:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką
Koszyczki napełniamy pokrojonym rabarbarem

Ciasto rozwałkowujemy na placek i wykrawamy np. kubkiem krążki.

Z resztek ciasta robimy ruloniki którymi wylepiamy brzegi ciasta tworząc koszyczki. W środek każdego wkładamy osączone z powstałego soku kawałki rabarbaru

ETAP 5:

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i zagniatamy, a następnie posypujemy wierzch.

Koszyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem