Sposób przygotowania:
Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonkąETAP 1:
Rabarbar obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym i mieszamy.
ETAP 2:
W garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.
W następnej kolejności dokarmiamy drożdże łyżką cukru i zagęszczamy łyżką mąki pszennej.
Powstały zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.
ETAP 3:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z solą i cukrem, następnie dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy i wcześniej stopione i przestudzone masło.
Wszystkie składniki wyrabiamy razem aż uzyskamy jednolite ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
ETAP 4:
Ciasto rozwałkowujemy na placek i wykrawamy np. kubkiem krążki.
Z resztek ciasta robimy ruloniki którymi wylepiamy brzegi ciasta tworząc koszyczki. W środek każdego wkładamy osączone z powstałego soku kawałki rabarbaru
ETAP 5:
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i zagniatamy, a następnie posypujemy wierzch.
Koszyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem