Sposób przygotowania:
Drożdżowy koszyk wielkanocny
1. Drożdże wymieszać z cukrem, solą i mąką. Wlewać stopniowo mokre składniki, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub rękami) do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny) 2. Żaroodporną miskę (średnica 20 cm) owinąć folią aluminiową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części: dużą, średnią i małą. Największy kawałek rozwałkować na gr. 1 cm i podziel na paski o średnicy około 1,5 cm. Układać je promieniście na górze (odwróconej do góry nogami) miski. Po ułożeniu pionowym, przeplatać je w poziomie kolejnymi paskami ciasta. 3. Z średniej części ciasta zrobić warkocz, a następnie umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w formie okręgu (polecam odrysować na papierze miskę) 4. Z najmniejszej części ciasta również zrobić warkocz i położyć go na wyłożonej folią aluminiową drugiej misce (o tej samej średnicy co pierwsza) 5. Każdą z części (rączkę, obręcz i koszyczek) posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180st.C do zarumienienia (każda potrzebuję więcej lub mniej czasu na pieczenie!) Upieczone części ostudzić, a następnie delikatnie zdjąć z misek. Za pomocą wykałaczek złożyć koszyczek wielkanocny. Udekorować jak kto woli :)