Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki babci Stasi
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże kruszymy do miski i wlewamy do nich mleko o temperaturze pokojowej. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Wlewamy do niej rozpuszczone drożdże z mlekiem i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w ścierkę. Do wielkiej miski wlewamy letnią wodę i wkładamy zawinięte ciasto. Trzymamy je tak do momentu aż wypłynie.
Po tym czasie stolnicę podsypujemy mąką i odcinamy z ciasta porcję do wałkowania. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie nakładamy porcję dżemu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i trzymamy aż rogaliki lekko się przyrumienią. Wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lukier :
Do miseczki wsypujemy cukier puder i dolewamy nieco wrzącej wody intensywnie mieszając. Od razu polewamy rogaliki i posypujemy posypką cukrową.
Po tym czasie stolnicę podsypujemy mąką i odcinamy z ciasta porcję do wałkowania. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie nakładamy porcję dżemu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i trzymamy aż rogaliki lekko się przyrumienią. Wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lukier :
Do miseczki wsypujemy cukier puder i dolewamy nieco wrzącej wody intensywnie mieszając. Od razu polewamy rogaliki i posypujemy posypką cukrową.