superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Drożdżowe rogaliki babci Stasi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To mój rodzinny przepis na pyszne rogaliki drożdżowe . Choć nie ma już z nami mojej babci to pozostały jej przepisy, dzięki którym ona ciągle jest z nami.

Drożdżowe rogaliki babci Stasi

Składniki:

Drożdżowe rogaliki babci Stasi

Rogaliki

Lukier

  • cukier puder
  • wrząca woda

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki babci Stasi
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże kruszymy do miski i wlewamy do nich mleko o temperaturze pokojowej. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Wlewamy do niej rozpuszczone drożdże z mlekiem i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w ścierkę. Do wielkiej miski wlewamy letnią wodę i wkładamy zawinięte ciasto. Trzymamy je tak do momentu aż wypłynie.

Po tym czasie stolnicę podsypujemy mąką i odcinamy z ciasta porcję do wałkowania. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie nakładamy porcję dżemu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i trzymamy aż rogaliki lekko się przyrumienią. Wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Lukier :

Do miseczki wsypujemy cukier puder i dolewamy nieco wrzącej wody intensywnie mieszając. Od razu polewamy rogaliki i posypujemy posypką cukrową.