Sposób przygotowania:
Drożdżowe kruche rurki z dżemem z żurawiny
1. Zaczyn: Drożdże ze szczyptą mąki i cukru rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawić mieszankę na 20 minut do podwojenia objętości. 2. Mąkę, sól, cukier wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtka i mleko, dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3mm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8cm. Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę dżemu. Zwinąć w rulonik. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Rurki piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!