goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Drożdżowe łódeczki z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli znudziły wam się tradycyjne drożdżówki, proponuję wykonanie ich w ciekawszym kształcie ;)

Drożdżowe łódeczki z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe łódeczki z wiśniami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek masła
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek wydrylowanych wiśni ze słoika
  • 3 łyżki kawy cappucino
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe łódeczki z wiśniami
Z drożdży, łyżki ciepłego mleka i cukru kryształu zrób rozczyn i odstaw na 15 minut. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę z masłem ,solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzep widelcem w filiżance, mleko mocno podgrzej i rozpuść w nim kawę. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i posmaruj np. olejem. Wyrośnięte drożdże i jajka dodaj do mąki i wymieszaj łyżką. Zagnieć gładkie ciasto,gdy jest za rzadkie podsyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw aż ciasto podwoi swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj dość cienko, wiśnie obtocz w mące i wyłóż wzdłuż brzegu ciasta posypanego mąką. zawiń ciasto jak roladę i krój na 2 cm kawałki. Bułeczki wyłóż na blachę i odczekaj jeszcze 30minut aby troszkę wyrosły. Włóż do ciepłego ale nie gorącego piekarnika i piecz powoli około 20 minut. Podawaj z cukrem pudrem.
Drożdżowe łódeczki z wiśniami
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto
Drożdżowe łódeczki z wiśniami
Na rozwałkowane ciasto nakładamy wiśnie
Drożdżowe łódeczki z wiśniami
Zwinięta roladę kroimy na grube kawałki
Drożdżowe łódeczki z wiśniami
Łódeczki pieczemy powoli około 20 minut

Tagi:

jajko kawa jajka