Sposób przygotowania:
Drożdżowe łódeczki z wiśniami
Z drożdży, łyżki ciepłego mleka i cukru kryształu zrób rozczyn i odstaw na 15 minut. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę z masłem ,solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzep widelcem w filiżance, mleko mocno podgrzej i rozpuść w nim kawę. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i posmaruj np. olejem. Wyrośnięte drożdże i jajka dodaj do mąki i wymieszaj łyżką. Zagnieć gładkie ciasto,gdy jest za rzadkie podsyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw aż ciasto podwoi swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj dość cienko, wiśnie obtocz w mące i wyłóż wzdłuż brzegu ciasta posypanego mąką. zawiń ciasto jak roladę i krój na 2 cm kawałki. Bułeczki wyłóż na blachę i odczekaj jeszcze 30minut aby troszkę wyrosły. Włóż do ciepłego ale nie gorącego piekarnika i piecz powoli około 20 minut. Podawaj z cukrem pudrem.