Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ostudzone mięso mielimy na sitku o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju.
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Do mięsa dodajemy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z mięsa formujemy małe kulki.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, sól, wlewamy wodę wymieszaną z jajkami i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na kilka części, zawijamy w folie, każdą część cienko wałkujemy podsypując mąką.
Szklanką wycinamy kółka, układamy kulki z mięsa, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy z przesmażoną cebulką.
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Do mięsa dodajemy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z mięsa formujemy małe kulki.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, sól, wlewamy wodę wymieszaną z jajkami i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na kilka części, zawijamy w folie, każdą część cienko wałkujemy podsypując mąką.
Szklanką wycinamy kółka, układamy kulki z mięsa, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy z przesmażoną cebulką.