bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pierożki z mięsem i pieczarkami są bardzo smaczne. Robiąc te pierogi zrobiłam mały eksperyment dodając do ciasta suszone drożdże, nawet nie myślałam, że ciasto będzie tak pulchne i chrupiące po odsmażeniu.

Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

Składniki:

Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ostudzone mięso mielimy na sitku o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju.

Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Do mięsa dodajemy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z mięsa formujemy małe kulki.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, sól, wlewamy wodę wymieszaną z jajkami i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na kilka części, zawijamy w folie, każdą część cienko wałkujemy podsypując mąką.

Szklanką wycinamy kółka, układamy kulki z mięsa, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy z przesmażoną cebulką.

Tagi:

dania pierogi