joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Drożdżowe pierogi smażone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ich oryginalna nazwa to pierogi, różnią się od pączków, które znamy

Drożdżowe pierogi smażone

Składniki:

Drożdżowe pierogi smażone

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierogi smażone
Ciasto Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść luźne ciasto (luźniejsze jak na tradycyjne pierogi, mniej więcej jak na pączki). Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jak wyrośnie wałkować na ok 0,5 cm i wycinać duże koła (np. salaterką). Do każdego koła nakładać farsz (każdy rodzaj nadzienia osobno), zlepiać je na środku i lekko spłaszczyć. Tak przygotowane pierogi smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Farsz Ser biały zmieszać z cukrami i żółtkiem. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cukier i cynamon. Jagody wymieszać z cukrem. Są to propozycje nadzienia. Do środka można dać inne ulubione owoce lub mięso, czy grzyby.