Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi smażone
Ciasto Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść luźne ciasto (luźniejsze jak na tradycyjne pierogi, mniej więcej jak na pączki). Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jak wyrośnie wałkować na ok 0,5 cm i wycinać duże koła (np. salaterką). Do każdego koła nakładać farsz (każdy rodzaj nadzienia osobno), zlepiać je na środku i lekko spłaszczyć. Tak przygotowane pierogi smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Farsz Ser biały zmieszać z cukrami i żółtkiem. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cukier i cynamon. Jagody wymieszać z cukrem. Są to propozycje nadzienia. Do środka można dać inne ulubione owoce lub mięso, czy grzyby.
przysmak
joasiaant