Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi ze szparagami
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Do garnka wlać wodę (tyle, żeby szparagi mogły się w niej zanurzyć). Do wody dodać cukier, sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Wodę zagotować. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć im twarde końcówki. Szparagi wrzucić do wrzątku. Gotować je ok. 2 minuty, a następnie wyjąć. Pokrzywy umyć, wrzucić do wrzątku po szparagach. Gotować je 2-3 minuty, odcedzić. Do miski przełożyć twaróg delikatny (typu President). Szparagi pokroić w ok. 1 cm kawałki, pokrzywy drobno posiekać. Pomidorki cherry przekroić na 4 części każdy. Szparagi, pokrzywy i pomidorki dodać do twarogu. Dodać też do niego pokrojoną w kostkę cebulę, sos chili, trochę soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto (do tej ilości nadzienia zużyłam połowę ciasta) podzielić na ok.5 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć w dłoniach, na każdym umieścić przygotowane nadzienie. Złożyć na pół, zlepić brzegi. Nadziane drożdżowe pierogi układać na natłuszczonej blasze. Wierzch każdego pieroga posmarować białkiem, na każdym ułożyć po trochu startego na tarce o dużych oczkach sera. Pierogi odłożyć na kilka minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pierogi piec ok. 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać z dowolnym sosem.