SUPERPRZEPIS

Drożdżowe pierogi ze szparagami

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Drożdżowe pierogi ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Pieczone drożdżowe pierogi z ciasta pszenno-żytniego z otrębami, z nadzieniem ze szparagów, pomidorków cherry, pokrzyw i twarogu delikatnego

Składniki:

Drożdżowe pierogi ze szparagami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • Nadzienie:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 garść młodych pokrzyw
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 100 g twarogu delikatnego śmietankowego
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 czubata łyżeczka sosu chili
  • pieprz kolorowy - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • białko do posmarowania
  • ok. 10 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierogi ze szparagami
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Do garnka wlać wodę (tyle, żeby szparagi mogły się w niej zanurzyć). Do wody dodać cukier, sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Wodę zagotować. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć im twarde końcówki. Szparagi wrzucić do wrzątku. Gotować je ok. 2 minuty, a następnie wyjąć. Pokrzywy umyć, wrzucić do wrzątku po szparagach. Gotować je 2-3 minuty, odcedzić. Do miski przełożyć twaróg delikatny (typu President). Szparagi pokroić w ok. 1 cm kawałki, pokrzywy drobno posiekać. Pomidorki cherry przekroić na 4 części każdy. Szparagi, pokrzywy i pomidorki dodać do twarogu. Dodać też do niego pokrojoną w kostkę cebulę, sos chili, trochę soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto (do tej ilości nadzienia zużyłam połowę ciasta) podzielić na ok.5 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć w dłoniach, na każdym umieścić przygotowane nadzienie. Złożyć na pół, zlepić brzegi. Nadziane drożdżowe pierogi układać na natłuszczonej blasze. Wierzch każdego pieroga posmarować białkiem, na każdym ułożyć po trochu startego na tarce o dużych oczkach sera. Pierogi odłożyć na kilka minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pierogi piec ok. 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać z dowolnym sosem.
Drożdżowe pierogi ze szparagami
Rozczyn przygotowany z ciepłego mleka drożdży i cukru.
Drożdżowe pierogi ze szparagami
Zagniecione gładkie ciasto odłożone do wyrośnięcia.
Drożdżowe pierogi ze szparagami
Wszystkie składniki nadzienia przełożone do miski.
Drożdżowe pierogi ze szparagami
Nadziane pierogi ułożone na blasze i posypane tartym serem.