iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Drożdżowe racuchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W wielu domach na sobotnie śniadania podaje się racuszki lub placuszki u mnie dzisiaj były racuszki z żurawiną, a po usmażeniu posmarowane prażonymi jabłuszkami i były pycha.

Drożdżowe racuchy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe racuchy

 

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy

ETAP 1:

Drożdżowe racuchy
Ciasto musi być dosyć gęste ale nie za bardzo.

Mąkę przesypać do miseczki i wymieszać na sucho z solą i cukrem. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i dolać je do mąki, następnie dodać jajko i wymieszać dosyć gęste ciasto na koniec dodać żurawinę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowe racuchy
Na patelni smazyć małe porcje ciasta na złoty kolor.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść niewielkie porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub podać do nich dowolny dżem.