Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. W drugiej misce wymieszać żółtka, mąkę, zaczyn i roztopione masło. Delikatnie wmieszać pianę z białek aż masa będzie jednolita. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. W garnku rozgrzać masło, dodać truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, smażyć przez 5 do 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli truskawki mają dużo soku można wydłużyć czas smażenia o kolejne 5 do 10 min. Następnie zmiksować truskawki blenderem. Racuchy smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, jako danie obiadowe albo deser :)