Zgredzio

Zgredzio

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Racuchy te to dla mnie wspomnienie lata, dlatego sięgam po nie z przyjemnością. Zimą doskonale smakują z sosem z mrożonych truskawek.

Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym

 

  • Sos:
  • 250 gram mrożonych truskawek Hortex
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

 

 

  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. W drugiej misce wymieszać żółtka, mąkę, zaczyn i roztopione masło. Delikatnie wmieszać pianę z białek aż masa będzie jednolita. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. W garnku rozgrzać masło, dodać truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, smażyć przez 5 do 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli truskawki mają dużo soku można wydłużyć czas smażenia o kolejne 5 do 10 min. Następnie zmiksować truskawki blenderem. Racuchy smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, jako danie obiadowe albo deser :)
Drożdżowe racuchy z sosem truskawkowym

Tagi:

jajko sosy jajka