Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1120]

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka przygotowana w jogurtowej marynacie jest delikatna i soczysta, a jej smak podkreśla słodki ananas.

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem

Składniki:

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem

ETAP 1:

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem
Przygotowujemy marynatę na bazie jogurtu naturalnego

Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy, wycinamy błony. Każdą pierś kroimy na dwa mniejsze kawałki. Mięso nacieramy z każdej strony solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą jogurt, posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, musztardę, ostrą paprykę mieloną, oregano i zioła prowansalskie.

ETAP 2:

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem
Kurczaka umieszczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki

Mięso umieszczamy w marynacie, mieszamy. Naczynie z mięsem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na klka godzin.

ETAP 3:

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem
Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy łyko

Plasterki ananasa obieramy ze skórki, wycinamy środkową część, czyli łyko.

ETAP 4:

Kurczak w jogurtowej marynacie, z ananasem
Pierś z kurczaka i ananasa grillyjemy na patelni grillowej

Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą. Wrzucamy piersi z kurczaka i grillujemy z obydwu stron. Mniej więcej w połowie grillowania mięsa na patelnię wrzucamy ananasa i również smażymy z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.