misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżowe rogaliki z powidłami

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, lekkie, delikatne i bardzo puszyste drożdżowe rogaliki z domowymi powidłami. Doskonałe na śniadanie, do szkoły lub pracy i kolację. Małe co nieco do kawy lub herbaty.

Drożdżowe rogaliki z powidłami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z powidłami

 

 

 

  • Nadzienie:
  • słoik powideł (ja użyłam domowej roboty)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z powidłami
Do sporej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie. Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i wlewamy w zagłębienie w mące. Do miski dodajemy pozostałe składniki ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży. Gdy te ruszą zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do natłuszczonej olejem miski i odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zarabiamy. Dzielimy na dwie w miarę równe części.

Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm i tniemy na sześć trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję powideł i zwijamy zgrabne rogale. Układamy ja na blasze i odstawiamy na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Tak przygotowane rogale smarujemy mlekiem, lub żółtkiem z dodatkiem mleka.

Pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Do miski z mąką dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Zarobione ciasto przekładamy do delikatnie natłuszczonej miski
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Koło tniemy na sześć trójkątów na każdy nakładamy porcję powideł
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Rogale odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Rogale smarujemy mlekiem
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Pieczemy w temp. 180 st około 25-30 minut