Sposób przygotowania:
Rogaliki z powidłem śliwkowym
Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, szczyptą soli wsypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem do utworzenia się grudek. Następnie dodajemy jajka i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiamy ciasto, owijamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na stolnicy dość cienko i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkącik nakładamy trochę powidła i zwijamy jak rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!