gutka94

gutka94

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Rogaliki z powidłem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe.

Rogaliki z powidłem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z powidłem śliwkowym

 

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dkg drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • powidło śliwkowe
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłem śliwkowym
Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, szczyptą soli wsypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem do utworzenia się grudek. Następnie dodajemy jajka i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiamy ciasto, owijamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na stolnicy dość cienko i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkącik nakładamy trochę powidła i zwijamy jak rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Rogaliki z powidłem śliwkowym
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy drożdże i jajka. Wyrabiamy ciasto.
Rogaliki z powidłem śliwkowym
Ciasto podzielone na 2 części rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty.
Rogaliki z powidłem śliwkowym
Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę powidła.
Rogaliki z powidłem śliwkowym
Zwijamy jak rogaliki, układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem.