pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzieci za nimi przepadają.

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

 

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 50 g margaryny
  • 1/2 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 niepełna szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 2 żółtka (1 do ciasta, 1 do posmarowania rogalików)
  • 1 łyżka mleka
  • 850 g masy makowej w puszce

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z masą makową
Do drożdży wsypujemy 1/2 łyżki cukru, 1/4 szklanki letniej wody i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wlewamy resztę wody, olej, wsypujemy pozostałą mąkę, margarynę, roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na 2 placki. Rozsmarowujemy na nich masę makową. Placki zwijamy (podobnie jak roladę), następnie kroimy w 1,5 cm plastry. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut.