Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Karnawałowe muszelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz zaskoczyć Gości, szukasz czegoś specjalnego mam dla Ciebie coś pysznego. Zapiekane ciasto francuskie, faszerowane smacznym farszem.

Karnawałowe muszelki

Składniki:

Karnawałowe muszelki

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 120 g sera żółtego
  • 1 ogórek wężowy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Kilka listków rukolii
  • 1 całe jajko
  • Sezam do posypki

Sposób przygotowania:

Karnawałowe muszelki

I

Karnawałowe Muszelki

1. Ser żółty, rzodkiewkę, obranego ogórka bez nasienia, obrane ugotowane jajka, wszystko ścieram na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaję majonez, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam dokładnie.

II

Karnawałowe Muszelki

2. Ciasto francuskie rozkładam, za pomocą foremki wycinam kółka.
3. Jeden brzeg każdego kółka składam, na drugiej połowie kółka ostrym nożem nacinam paski, tworząc kształt muszelki.
4. Muszelki układam razem z papierem od ciasta na blaszce, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuje sezamem i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

III

Karnawałowe Muszelki

5. Po upieczeniu studzę, rozcinam każdą muszelkę na połowę i nakładam do środka po dwa listki Rukoli i po łyżce wcześniej przygotowanego farszu.

IV

6. Przekąska gotowa.
7. Smacznego.