Sposób przygotowania:
Karnawałowe muszelkiI
1. Ser żółty, rzodkiewkę, obranego ogórka bez nasienia, obrane ugotowane jajka, wszystko ścieram na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaję majonez, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam dokładnie.
II
2. Ciasto francuskie rozkładam, za pomocą foremki wycinam kółka.
3. Jeden brzeg każdego kółka składam, na drugiej połowie kółka ostrym nożem nacinam paski, tworząc kształt muszelki.
4. Muszelki układam razem z papierem od ciasta na blaszce, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuje sezamem i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
III
5. Po upieczeniu studzę, rozcinam każdą muszelkę na połowę i nakładam do środka po dwa listki Rukoli i po łyżce wcześniej przygotowanego farszu.
IV
6. Przekąska gotowa.
7. Smacznego.