ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna, puszysta i lekka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką cynamonową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję.

Ciasto drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach

 

  • cukier 3/4 szklanki,
  • sól 1 szczypta,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 4 sztuki "M",
  • mąka tortowa 55 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • masło stopione letnie 100 gram,
  • śliwki 70 dag

 

  • kruszonka cynamonowa: mąka krupczatka 15 dag,
  • masło miękkie 10 dag,
  • cukier 10 dag,
  • cynamon 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach
Do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mąkę przesianą, suche drożdże. Wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem stopionym. Hakiem robota wyrabiać nie za gęste ciasto z 7 minut.

Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia. Poukładać śliwki bez pestek i zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę w misie robota lub palcami. Kruszonką posypać śliwki.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut.

Ciasto w formie dobrze wystudzić.
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Suche drożdże również są dobre do ciasta, nie potrzeba zaczynu,
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Małe śliwki układać w całości, duże połówki.
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Kruszonka z cynamonem jset idealna do śliwek.
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Ciasto w formie po upieczeniu wystudzić.
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach
Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach