Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach
Do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mąkę przesianą, suche drożdże. Wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem stopionym. Hakiem robota wyrabiać nie za gęste ciasto z 7 minut.
Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia. Poukładać śliwki bez pestek i zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę w misie robota lub palcami. Kruszonką posypać śliwki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut.
Ciasto w formie dobrze wystudzić.
Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia. Poukładać śliwki bez pestek i zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę w misie robota lub palcami. Kruszonką posypać śliwki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut.
Ciasto w formie dobrze wystudzić.