Sposób przygotowania:
Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonkąkrok 1:
Dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić.
krok 2:
Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać z łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, po 30 minutach do zaczynu wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać letni tłuszcz z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut.
krok 3:
Misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem.
krok 4:
Forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek.
krok 5:
KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście.
krok 6:
Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na teroobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić.