ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 60-70 dag,
  • sól - szczypta,
  • margaryna 100 gram,
  • maślanka 3/4 szklanki,
  • dynia duszona 2 szklanki,
  • śliwki 70 dag,
  • kruszonka - w opisie

Sposób przygotowania:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

krok 1:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Dynię najlepiej zetrzec na tarce grubsze oczka.

Dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić.

krok 2:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Wszystkie składniki dodaję od razu o temperaturze pokojowej lub letniej.

Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać z łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, po 30 minutach do zaczynu wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać letni tłuszcz z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut.

krok 3:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Ciasto dobrze i szybko wyrośnie gdy nie ma przeciągów.

Misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem.

krok 4:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Umuyte śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.

Forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek.

krok 5:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Kruszonkę zrobić recznie lub mikserem.

KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście.

krok 6:

Drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Ciasto najlepiej upiec wieczorem i noc do wystudzenia.

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na teroobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić.