Sposób przygotowania:
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem
Ciasto: W misce rozcieram drożdże z cukrem w miseczce (zrobią się płynne i zwiększą objętość) i odstawiam na bok. W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję resztę składników i płynne drożdże. Energicznie wyrabiam elastyczne ciasto (chwilę to trwa). Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 min.). Wyrośnięte krótko wyrabiam i dzielę na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na placki wielkości formy (u mnie 26cm).
Na jeden placek nakładam farsz, ale zostawiam wolne 2 cm od brzegu, przykrywam drugim plackiem, sklejam brzegi i wkładam do formy. Na środek ustawiam pustą szklankę i od niej zaczynając nacinam aż do brzegu tworząc paski. Każdy pasek obracam wokół własnej osi jeden lub dwa razy i ponownie układam w naczyniu. Zabieram szklankę. Tak samo postępuję z pozostałymi dwoma plackami.
Piekę około 25 minut w 180 stopniach.
Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Farsz: Kapustę przepłukuję w jednej lub dwóch wodach (z nadmiaru kwasu). Układam na desce i siekam drobno. Cebulę siekam i krótko przesmażam na oleju, patelnię przykrywam i duszę przez 5 minut na bardzo małym ogniu, po czym dodaję kapustę i razem duszę pod przykryciem do miękkości kapusty.
Skrapiam octem winnym (lub winem), dodaję koncentrat, przyprawy, chwilę razem smażę i studzę.
Na jeden placek nakładam farsz, ale zostawiam wolne 2 cm od brzegu, przykrywam drugim plackiem, sklejam brzegi i wkładam do formy. Na środek ustawiam pustą szklankę i od niej zaczynając nacinam aż do brzegu tworząc paski. Każdy pasek obracam wokół własnej osi jeden lub dwa razy i ponownie układam w naczyniu. Zabieram szklankę. Tak samo postępuję z pozostałymi dwoma plackami.
Piekę około 25 minut w 180 stopniach.
Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Farsz: Kapustę przepłukuję w jednej lub dwóch wodach (z nadmiaru kwasu). Układam na desce i siekam drobno. Cebulę siekam i krótko przesmażam na oleju, patelnię przykrywam i duszę przez 5 minut na bardzo małym ogniu, po czym dodaję kapustę i razem duszę pod przykryciem do miękkości kapusty.
Skrapiam octem winnym (lub winem), dodaję koncentrat, przyprawy, chwilę razem smażę i studzę.