MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;)

Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem

Ciasto drożdżowe

Farsz

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego (lub wina)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem
Ciasto: W misce rozcieram drożdże z cukrem w miseczce (zrobią się płynne i zwiększą objętość) i odstawiam na bok. W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję resztę składników i płynne drożdże. Energicznie wyrabiam elastyczne ciasto (chwilę to trwa). Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 min.). Wyrośnięte krótko wyrabiam i dzielę na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na placki wielkości formy (u mnie 26cm).

Na jeden placek nakładam farsz, ale zostawiam wolne 2 cm od brzegu, przykrywam drugim plackiem, sklejam brzegi i wkładam do formy. Na środek ustawiam pustą szklankę i od niej zaczynając nacinam aż do brzegu tworząc paski. Każdy pasek obracam wokół własnej osi jeden lub dwa razy i ponownie układam w naczyniu. Zabieram szklankę. Tak samo postępuję z pozostałymi dwoma plackami.

Piekę około 25 minut w 180 stopniach.

Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Farsz: Kapustę przepłukuję w jednej lub dwóch wodach (z nadmiaru kwasu). Układam na desce i siekam drobno. Cebulę siekam i krótko przesmażam na oleju, patelnię przykrywam i duszę przez 5 minut na bardzo małym ogniu, po czym dodaję kapustę i razem duszę pod przykryciem do miękkości kapusty.

Skrapiam octem winnym (lub winem), dodaję koncentrat, przyprawy, chwilę razem smażę i studzę.
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem
Drożdże roztarte z cukrem zwiększą objętość
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem
Dwa placki z farszem wkładam do formy i nacinam
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem
Każdy pasek skręcam wokół siebie i układam ponownie.