Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świąteczny kulebiak, z kapustą oraz grzybami, idealny na Wigilijny stół jako dodatek do barszczu. Pięknie wygląda i równie pięknie smakuje.

Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami

 

  • Farsz:

 

  • 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml)

 

  • 1 opakowanie suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny, 20 g)

 

  • 1 mała cebula

 

  • sol

 

 

  • mielony kminek

 

  • łyżka przyprawy do bigosu

 

  • olej do smażenia

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1/2 saszetki drożdży instant ( saszetki o wadze 7 g)

 

  • 1/2 szklanki wody

 

 

  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

 

  • 1 plaska łyżeczka cukru

 

 

  • sylikonowa foremka w kształcie choinki

 

 

 

  • woda

Sposób przygotowania:

Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami
Wykonanie farszu:

Grzyby zalewamy woda, płukamy , odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy, wodę zostawiamy. Grzyby drobniutko kroimy w kostkę.

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, cebulę drobno siekamy w kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na gorący olej, i ja zrumieniamy. Do cebuli dodajemy grzyby.

Do wody po gotowanych grzybach dodajemy odciśniętą z soku kapustę kiszoną i gotujemy, jeśli wody jest zbyt mało, dolewamy. Ugotowaną kapustę siekamy nożem i dodajemy do cebuli z grzybami, smażymy , doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, przyprawą do bigosu. Wykonanie ciasta: Do mąki wsypujemy drożdże, cukier oraz sól, mieszamy.

Do rondelka wlewamy mleko i wodę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wszystko podgrzewamy. Cieple mleko z wodą i olejem dodajemy do mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto, wbijamy tez jajko. Wyrobione ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto zagniatamy raz jeszcze, dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być trochę większa. Większą część rozwałkowujemy na taka wielkość by wypełnić ciastem wnętrze foremki.

Do foremki wylodzonej ciastem nakładamy przygotowany farsz. Teraz rozwałkowujemy drugą, mniejszą cześć ciasta, na rozwałkowane ciasto delikatnie nakładamy foremkę z ciastem i farszem. Nożem odcinamy wystające części.

Skrawki ciasta zagniatamy, będziemy z nich wycinać ozdoby choinki. Brzegi ciasta łączymy ze sobą, sklejamy je. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdkę, kółeczka i dekorujemy nasza choinkę. Całość smarujemy jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody i mleka.

Choinkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 C przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia kilkakrotnie smarowałam kulebiaka rozmąconym jajkiem z woda oraz mlekiem.

Upieczonego kulebiaka podajemy z barszczykiem. Jeśli przygotujemy go wcześniejszej, to po wystudzeniu możemy go owinąć w papier oraz folie i zamrozić.

Przed podaniem wystarczy go rozmrozić i podgrzać w piekarniku.
Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami
Do foremki wyłożonej ciastem, nakładamy kapustę z grzybami
Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami
Na drugi plat ciasta nakladamy foremke z ciastem oraz farszem
Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami
Zlepiamy boki i nakładamy ozdoby na choinkę
Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami
Całość smarujemy jajkiem z woda oraz mlekiem
Kulebiak choinka, z kapusta i grzybami
Pieczemy przez około 1 godzinę