Sposób przygotowania:
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Mąkę oraz sól przesiewany do miski. Do szklanki rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, mąkę oraz 60 ml mleka i dokładnie mieszamy. Gotowy zaczyn wlewamy do miski z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy pozostałe składniki. Gdy zaczyn ruszy mieszamy składniki i zarabiamy gładkie, bardzo elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy kiszoną kapustę. Jeśli trzeba to kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Chwilę przesmażamy. Posypujemy łyżką mąki i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy wodą, by ta zakryła zawartość patelni. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku i odstawiamy, by nadzienie ostygło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Nakładamy na na środek nadzienie i dokładnie zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut.
Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy kiszoną kapustę. Jeśli trzeba to kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Chwilę przesmażamy. Posypujemy łyżką mąki i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy wodą, by ta zakryła zawartość patelni. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku i odstawiamy, by nadzienie ostygło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Nakładamy na na środek nadzienie i dokładnie zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut.
Marika-
Magdalena88
monikaT83
SylaUla
misia5
misia5
edytaha
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że bułeczki Ci się podobają :) Polecam :) Są pyszne :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)