SUPERPRZEPIS

Bułeczki kapustą i mięsem nadziane

  • 11
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane Więcej zdjęć (11)

Pyszne. Mega puszyste z pysznym nadzieniem drożdżowe bułeczki. To idealny dodatek do czerwonego barszczu oraz samodzielna przekąska. Najlepsze na ciepło choć i na zimno niczego sobie.

Składniki:

Bułeczki kapustą i mięsem nadziane

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 300 g mięsa (ja użyłam mięsa z rosołu z kaczki i gęsi)
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy do smaku

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek

Sposób przygotowania:

Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Mąkę oraz sól przesiewany do miski. Do szklanki rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, mąkę oraz 60 ml mleka i dokładnie mieszamy. Gotowy zaczyn wlewamy do miski z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy pozostałe składniki. Gdy zaczyn ruszy mieszamy składniki i zarabiamy gładkie, bardzo elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto będzie sobie rosło my zabieramy się za robienie nadzienia.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy kiszoną kapustę. Jeśli trzeba to kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Chwilę przesmażamy. Posypujemy łyżką mąki i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy wodą, by ta zakryła zawartość patelni. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku i odstawiamy, by nadzienie ostygło.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Nakładamy na na środek nadzienie i dokładnie zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w temp. 190-200 st przez 25-30 minut.
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Pokrojone mięso przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Do przesmażonego mięsa dodajemy kiszoną kapustę
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Do przesmażonej kapusty i mięsa dodajemy mąkę dokładnie mieszamy i zalewamy wodą dusimy do odparowania płynu
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Do miski przesiewamy mąkę i sól dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Ciasto kroimy na mniejsze kawałki
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Na okrągła placuszki nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy bułeczki
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Bułki układamy na blasze do wyrośnięcia po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Wierzch bułeczek posypujemy sezamem
Bułeczki kapustą i mięsem nadziane
Pieczemy w temp 190-200 st przez 25-30 minut