Sposób przygotowania:
Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami
Grzyby namoczyć. Ugotować i pokroić. Wywar z grzybów zostawić. Kapustę kiszoną przepłukać pod wodą, pokroić. Włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryło kapustę.Gotować na małym ogniu. Dodać grzyby, liść, ziele angielskie i wlać wywar. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gotować aż kapusta zmięknie, a płyn wyparuje. Doprawić. Przed faszerowaniem ciasta wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Ostudzić. Ciasto: Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki, tak aby nie było grudek. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki wymieszanej z solą. Kolejno dodać mleko, żółtko oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.godzinę. kiedy podwoi swoją objętość podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.35 x 25 cm. W środek wzdłuż prostokąta nakładać farsz, a po bokach zrobić nacięcia na ok. 2 cm. Powstałe paski przekładać naprzemiennie, tworząc warkocz. Wierch posmarować roztrzepanym białkiem. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez ok. 30 minut. Z drugim kawałkiem ciasta powtórzyć czynność.