Sposób przygotowania:
Bułeczki tygryskiETAP 1:
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody. Składniki te należy wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto przesiać mąkę dodając sól, ciepłe mleko i olej. Wlać spieniony zaczyn i zagnieść ciasto.
Wyrabiać około 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
ETAP 2:
Przygotować ryżową polewę. Ryż zmielić na mąkę w młynku do mielenia kawy. W miseczce rozetrzeć świeże drożdże z cukrem, solą i wodą.
Dodawać zmielony ryż porcjami, aż uzyskamy mieszankę o konsystencji śmietany.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na ok 10 jednakowych części. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 15 min.
Na wyrośniętych bułeczkach rozsmarować grubo polewę ryżową, na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez około 30 min.
Skórka powinna popękać i się zrumienić. Studzić na kratce. Smacznego :)
Netka
Mniam1
Dziękuję bardzo i polecam ;)