Sposób przygotowania:
Drożdżowe wianuszki z kawowym seremEtap 1

Ciasto: Masło roztopić, lekko przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, rozpuszczone w mleku drożdże, masło i jajko. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2

Masa serowa: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Twaróg przełożyć do miski blendera. Dodać do niego kawę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, lekko zmiksować (lub rozgnieść twaróg widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami masy).
Etap 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 20 x 50 cm. Przekroić go wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek pokroić na 5 kawałków. Każdy kawałek ciasta mocno ponacinać (tak, jak pokazałam na zdjęciu).
Etap 4

Na cieście (w miejscu bez nacięć) rozłożyć kawowo-serowe nadzienie.
Etap 5

Każdy kawałek ciasta z nadzieniem zrolować delikatnie, złączyć przeciwległe brzegi. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia.
Etap 6

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.