Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Z drożdżówek, które ostatnio przygotowywałam, te smakowały nam najbardziej. Wilgotne serowe nadzienie o smaku kawy sprawiło, że i na drugi dzień były tak samo dobre, jak zaraz po upieczeniu.

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem

Składniki:

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem

Ciasto:

Masa serowa:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem

Etap 1

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem
Zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto: Masło roztopić, lekko przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, rozpuszczone w mleku drożdże, masło i jajko. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 2

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem
Wszystkie składniki masy serowej wymieszane ze sobą.

Masa serowa: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Twaróg przełożyć do miski blendera. Dodać do niego kawę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, lekko zmiksować (lub rozgnieść twaróg widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami masy).

Etap 3

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem
Rozwałkowane pokrojone i ponacinane ciasto.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 20 x 50 cm. Przekroić go wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek pokroić na 5 kawałków. Każdy kawałek ciasta mocno ponacinać (tak, jak pokazałam na zdjęciu).

Etap 4

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem
Kawowo serowe nadzienie rozłożone na cieście.

Na cieście (w miejscu bez nacięć) rozłożyć kawowo-serowe nadzienie.

Etap 5

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem

Każdy kawałek ciasta z nadzieniem zrolować delikatnie, złączyć przeciwległe brzegi. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia.

Etap 6

Drożdżowe wianuszki z kawowym serem

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.