ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z kurkumą ma piękny kolor, smakuje wyśmienicie, z dodatkiem jagód jest bardzo smaczne.

Ciasto drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

ETAP 1:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto
Ciasto powninno być dość gęste, nie za lejące.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić na 20 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko ze stopionym masłem, wbić 2 jajka i 1 żółtko (białko do smarowania ciasta), wsypać kurkumę i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

ETAP 2:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto
Jeśli rodzynki są twrade to wymoczyć je z 10 minut w gorącej wodzie.

Do ciasta wsypać skórkę kandyzowaną i rodzynki, połączyć składniki.

ETAP 3:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto
Ciasto musi wyrastać w ciepłym miejscu, u mnie koło kaloryfera w zimie.

Miska większa posypana ciut mąką, do miski włożyć ciasto, wierzch posypać ciut mąką, nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 4:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

Ciasto podzielić na porcje, każdą rękoma na blacie zrolować rulon, rozpłaszczyć i ułożyć w formie okrągłej z kominkiem silikonowej 28 cm, na wierzchu rozsmarować jagody (trochę zostawić jagód do lukru), drugą porcję ciasta zrobić tak samo, położyć na jagody i lekko docisnąć, tak samo zrobić w drugiej formie keksówce dla męża do pracy.

ETAP 5:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzchy ciast pędzelkiem.

ETAP 6:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach dobrze je wystudzić.

ETAP 7:

Drożdżowe z kurkumą i jagodami ciasto

Ciasta wyłożyć na talerz, lukier wymieszać z resztą jagód i ciut gorącą wodą , polać lukrem ciasta.