Sposób przygotowania:
Tarta ajerkoniakowa
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno ciasta kujemy widelcem. Układamy sreberko i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy sreberko i groch. Pieczemy kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Krem ajerkoniakowy:
500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do przygotowanego kremu wlewamy ajerkoniak. Mieszamy. Krem układamy na wystudzonym cieście. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Krem kokosowy:
Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Przygotowany krem układam na kremie ajerkoniakowym. Dekoruję pralinkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno ciasta kujemy widelcem. Układamy sreberko i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy sreberko i groch. Pieczemy kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Krem ajerkoniakowy:
500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do przygotowanego kremu wlewamy ajerkoniak. Mieszamy. Krem układamy na wystudzonym cieście. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Krem kokosowy:
Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Przygotowany krem układam na kremie ajerkoniakowym. Dekoruję pralinkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
mocsłodkości