Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Tarta ajerkoniakowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mamy w tej tarcie pyszne i kruche ciasto czekoladowe. Łatwy i uniwersalny krem ajerkoniakowy, który możecie śmiało wykorzystać później w innych wypiekach, takich jak np.: tort. Całość dopełnia krem kokosowy.

Tarta ajerkoniakowa

Składniki:

Tarta ajerkoniakowa

na ciasto czekoladowe

na krem ajerkoniakowy

na krem kokosowy

  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 250 g pralinek kokosowych

Sposób przygotowania:

Tarta ajerkoniakowa
Ciasto czekoladowe:

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno ciasta kujemy widelcem. Układamy sreberko i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy sreberko i groch. Pieczemy kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy.

Krem ajerkoniakowy:

500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do przygotowanego kremu wlewamy ajerkoniak. Mieszamy. Krem układamy na wystudzonym cieście. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Krem kokosowy:

Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Przygotowany krem układam na kremie ajerkoniakowym. Dekoruję pralinkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez godzinę.