Sposób przygotowania:
Drożdżowe z makiem
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko i wbijamy jajka, składniki mieszamy łyżką i dolewamy rozpuszczone oraz przestudzone masło, wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Ściereczka przykrywamy zagniecione ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na 1 cm grubości, rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę.Duża formę z kominkiem ponad 25 cm średnicy wysmarować na dnie i bokach tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, następnie ułożyć zwinięte ciasto dookoła kominka i zlepić miejsca łączenia.
Formę odstawić do ponownego wyrośnięcia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem.
Piec w temp, 180 st około 40 minut po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Cukier puder wymieszać z kilkoma kroplami wody i soku z cytryny na gęsty i gładki lukier, ciasto wyjmujemy z formy, polewamy po wierzchu lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko i wbijamy jajka, składniki mieszamy łyżką i dolewamy rozpuszczone oraz przestudzone masło, wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Ściereczka przykrywamy zagniecione ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na 1 cm grubości, rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę.Duża formę z kominkiem ponad 25 cm średnicy wysmarować na dnie i bokach tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, następnie ułożyć zwinięte ciasto dookoła kominka i zlepić miejsca łączenia.
Formę odstawić do ponownego wyrośnięcia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem.
Piec w temp, 180 st około 40 minut po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Cukier puder wymieszać z kilkoma kroplami wody i soku z cytryny na gęsty i gładki lukier, ciasto wyjmujemy z formy, polewamy po wierzchu lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.