iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Drożdżowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dla leniwych bo z gotową masą makową z puszki, szybko i smacznie. Pyszne w dniu upieczenia jak i następnego dnia.

Drożdżowe z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe z makiem

ciasto:

dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 puszki masy makowej
  • płatki migdałowe
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z makiem
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko i wbijamy jajka, składniki mieszamy łyżką i dolewamy rozpuszczone oraz przestudzone masło, wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Ściereczka przykrywamy zagniecione ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na 1 cm grubości, rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę.Duża formę z kominkiem ponad 25 cm średnicy wysmarować na dnie i bokach tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, następnie ułożyć zwinięte ciasto dookoła kominka i zlepić miejsca łączenia.

Formę odstawić do ponownego wyrośnięcia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem.

Piec w temp, 180 st około 40 minut po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Cukier puder wymieszać z kilkoma kroplami wody i soku z cytryny na gęsty i gładki lukier, ciasto wyjmujemy z formy, polewamy po wierzchu lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Drożdżowe z makiem