Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto drożdżowe z makiem i posypką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z makiem i posypką jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbatki - każdy to przyzna.

Ciasto drożdżowe z makiem i posypką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z makiem i posypką

Ciasto

Masa makowa

  • 2 puszki masy makowej

Posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z makiem i posypką
Ciasto: Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Kruszonka: Do miseczki dajemy składniki potrzebne do kruszonki. Wszystko razem zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce.

Na ciasto równomiernie rozkładamy masę makową a na masę rozkruszamy przygotowaną kruszonkę.

Dajemy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.

Tagi:

mak ciasto