Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z makiem i posypką
Ciasto: Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Kruszonka: Do miseczki dajemy składniki potrzebne do kruszonki. Wszystko razem zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce.
Na ciasto równomiernie rozkładamy masę makową a na masę rozkruszamy przygotowaną kruszonkę.
Dajemy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Kruszonka: Do miseczki dajemy składniki potrzebne do kruszonki. Wszystko razem zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce.
Na ciasto równomiernie rozkładamy masę makową a na masę rozkruszamy przygotowaną kruszonkę.
Dajemy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut.