Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto drożdżowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z makiem (zawijane) jest stare jak świat, a ciągle ktoś ma na nie tak wielką ochotę, że trzeba je upiec.

Ciasto drożdżowe z makiem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z makiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z makiem
Mleko dajemy do rondelka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy margarynę, sól, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło.

Ciasto rozkładamy na stolnicy. Dajemy równomiernie masę makową i zwijamy. Dajemy na wysmarowaną blaszkę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim przygotowane ciasto.

Dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.