Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z makiem
Mleko dajemy do rondelka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy margarynę, sól, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło.
Ciasto rozkładamy na stolnicy. Dajemy równomiernie masę makową i zwijamy. Dajemy na wysmarowaną blaszkę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim przygotowane ciasto.
Dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło.
Ciasto rozkładamy na stolnicy. Dajemy równomiernie masę makową i zwijamy. Dajemy na wysmarowaną blaszkę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim przygotowane ciasto.
Dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.