Sposób przygotowania:
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkamiETAP 1:
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły.
Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić.
Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę.
Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka.
ETAP 2:
Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku.
Farszu nie należy mocno wysmażać, żeby nie był zbyt suchy.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto przełożyć oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.
Na cieście rozłożyć równomiernie wystudzony farsz, może być lekko ciepły.
ETAP 4:
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych ruloników. Przekładać do natłuszczonej, oprószonej mąką formy ( ∅ 25 cm) przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą.
Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :)
SylaUla