SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę.

Składniki:

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

CIASTO DROŻDŻOWE:

FARSZ MIĘSNY:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

ETAP 1:

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami
Marchewkę dusić na patelni razem z cebulą, aż zmięknie.

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły.

Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min.

Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić.

Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę.

Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka.

ETAP 2:

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami
Do marchewki dołożyć mięso i lekko podsmażyć.

Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku.

Farszu nie należy mocno wysmażać, żeby nie był zbyt suchy.

ETAP 3:

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami
Farsz rozłożyć na rozwałkowanym cieście i zwijać w roladę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok  25 x 45 cm.

Na cieście rozłożyć równomiernie wystudzony farsz, może być lekko ciepły.

ETAP 4:

Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami
Ruloniki przełożyć do formy do zapiekania i odstawić do wyrośnięcia.

Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych ruloników. Przekładać do natłuszczonej, oprószonej mąką formy ( ∅ 25 cm) przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą.

Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :)


Tagi:

danie