kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pizza z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i smaczna, kolorowa i chrupiąca pizza z papryką. Polecam na obiad lub ciepłą kolację. Bardzo polecam.

Pizza z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z papryką

Na ciasto :

Pozostałe składniki :

  • 1/2 małej białej cebuli
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 plasterek wędliny
  • 1 pieczarka
  • 1 łyżka kethupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka z czubkiem pokrojonego szczypiorku
  • 80 gram tartego sera żółtego
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprz
  • 1 łyżka oleju - do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Pizza z papryką
Do miski wkładamy składniki na ciasto, mieszamy łyżką i ugniatamy, formujemy kule. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę.

Paprykę myjemy, usuwamy pestki i białe części, kroimy w kosteczkę.

Z pieczarki zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę. Wędline kroimy w kosteczkę.

Ciasto na pizze wkładamy do blaszki natłuszczonej olejem i robimy mały rant.

Do miseczki przekładamy koncentrat pomidorowy i kethup, mieszamy do połączenia i smarujemy ciasto.

Wykładamy połowę tartego sera, pokrojoną cebulę i wędlinę, pokrojoną pieczarkę i paprykę i resztę tartego sera.

Oprószamy solą i pieprzem oraz oregano.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno, posypujemy na ciepłą pizzę.
Pizza z papryką
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski.
Pizza z papryką
W miseczce mieszamy kethup i koncentrat pomidorowy.
Pizza z papryką
Wymieszanym kethupem z koncentratem, smarujemy ciasto.
Pizza z papryką
Na ciasto wykładamy warstwami pokrojone składniki.