SUPERPRZEPIS

Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym

         
ocena: 4/5 głosów: 22
Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym Więcej zdjęć (5)

Udany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki pietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości.

Składniki:

Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym

 

  • 250g wołowiny
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 4 małe pieczarki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 suszone pomidory + 2 łyżki oleju spod pomidorów
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. maki kukurydzianej
  • 2/3 szkl. mąki graham (można też użyć chlebowej, razowej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli (do ciasta)
  • pieprz do smaku

 

  • Dekoracja:
  • kiełki rzodkiewki
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym
Ciasto:

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy, mleko, obie mąki, posiekaną natkę i mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy, by odpoczęło.

Wołowinę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości mięsa (w zależności od rodzaju mięsa może to zająć 30-40 minut).

Po 20 minutach dodajemy posiekaną cebulę i nadal dusimy. Gdy wołowina będzie miękka rozkładamy ją równomiernie na patelni, rozsypujemy 4 łyżki odsączonej kukurydzy i zalewamy ciastem.

Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone suszone pomidory i posypujemy ostatnią łyżką kukurydzy. Smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem aż ciasto się zetnie, następnie zsuwamy na blaszkę z papierem do pieczenia i dopiekamy w 150 stopniach aż ciasto będzie całkowicie upieczone, a wierzch zrumieniony (ale można też dopiekać na patelni, pilnując, by nie spalić spodu).

Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki i świeżą natką. Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha.

Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie smażenia - lepiej zrobić bardziej słone ciasto.
Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym
Ciasto naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki
Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym
Wołowinę dusimy z cebulą do miękkości (cebuli nie dajemy od razu)
Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i odstawiamy
Placek z wołowiną w cieście a'la naleśnikowym
Po zalaniu ciastem wykładamy pozostałe składniki

Tagi:

placki dania