Sposób przygotowania:
Paluchy drożdżowe
PRZYGOTOWANIE" W miseczce robimy zaczyn z drożdży- drożdże mieszamy z 1/4 ilości wody wymienionej w przepisie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej zaczyn z drożdży, jajko, cukier, oliwę, sól, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę wody. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- ok. 40 minut. Ciasto dzielimy na ok. 15 częścii formujemy paluchy ( ja roluje rękami). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) * przepis pochodzi z bloga " Słodka babka"
Betinka2
Gosia85
:)
-Natka-