Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Paluchy drożdżowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne paluchy drożdżowe... świetny dodatek do zup, dipów czy jako osobna przekąska... polecam

Paluchy drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe
PRZYGOTOWANIE" W miseczce robimy zaczyn z drożdży- drożdże mieszamy z 1/4 ilości wody wymienionej w przepisie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej zaczyn z drożdży, jajko, cukier, oliwę, sól, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę wody. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- ok. 40 minut. Ciasto dzielimy na ok. 15 częścii formujemy paluchy ( ja roluje rękami). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) * przepis pochodzi z bloga " Słodka babka"
Paluchy drożdżowe
Mąkę przesiewamy, z drożdży robimy zaczyn, dodajemy do mąki wszytskie składniki
Paluchy drożdżowe
Z umieszczonych na zdjęciu wcześniej składników zagniatamy elastyczne ciasto
Paluchy drożdżowe
Formujemy paluchy drożdżowe rolując ciasto palcami

Tagi:

zioła