Sposób przygotowania:
Drożdżowe zawijaski ze śliwkami
Mleko podgrzać, masło roztopić. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać. Dodać mleko i masło i wyrobić ciasto,aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia , na około 1 godzinę. Do miseczki przełożyć skórkę z cytryny, dodać drugą łyżkę cukru i wbić jajka. Roztrzepać. Wlać do wyrośniętego ciasta razem z resztą mąki i ponownie wyrobić,aż będzie odchodzić od ręki. I znów odstawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Orzechy posiekać lub potraktować tłuczkiem do mięsa. Wyrośnięte ciasto po raz kolejny krótko wyrobić i rozwałkować na grubość 2-3 mm nadając kształt prostokąta. Następnie rozsmarować konfiturę na całej powierzchni ciasta i posypać rozdrobnionymi orzechami. Rozłożyć śliwki dosyć obficie i zrolować ciasto. Mocno docisnąć brzeg ciasta. Następnie pokroić na plastry o grubości 2-2,5 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w 180 st około 40-45 minut, aż będą ładnie rumiane. Ostudzić. Smacznego!
zufikowo
monikaT83