karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Drożdżówka, która zawsze wyrośnie i nigdy nie opada po wyjęciu z piekarnika. Pyszna.

Drożdżówka

Składniki:

Drożdżówka

 

  • 10 dag drożdży (cała kostka drożdży "Babuni")
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki

Sposób przygotowania:

Drożdżówka
Rozkruszamy drożdże i wsypujemy je do większej miski. Na drożdże wsypujemy kolejno składniki: cukier, rozbełtane jaja, mleko, olej, cukier waniliowy. Wszystko przysypujemy mąką. Nie mieszamy! Odstawiamy na 4 godziny (niekoniecznie w ciepłe miejsce, nie trzeba przykrywać ściereczką). Po 4 godzinach mieszamy wyrośnięte składniki i wykładamy na blachę, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wierzch ciasta możemy wyłożyć owoce lub posypać kruszonkę (przepis na kruszonkę w osobnym przepisie). Pieczemy przez 50 minut w 175 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i swobodnie możemy ciasto wyjąć z piekarnika - na pewno nie opadnie.
Smacznego :)