Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Drożdżówka bez wyrabiania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżówka jest bardzo dobra ze śliwkami

Drożdżówka bez wyrabiania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka bez wyrabiania

 

  • 10dkg. drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 czubate łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • KRUSZONKA:
  • 20dkg mąki
  • 10dkg masła
  • 10dkg cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówka bez wyrabiania
Drożdże rozkruszyć , zasypać cukrem i cukrem waniliowym , jajka i żółtka roztrzepać i wlać na cukier, na jaja wlać olej na olej wlać ciepłe mleko na mleko wsypać mąkę . To wszystko odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny , ciasto powinno zacząć rosnąć . Po 2 godzinach ciasto mieszamy albo ręką albo mikserem i dolewamy stopione , przestudzone masło , mieszamy do połączenia się masła . Ciasto wykładamy do formy (na wierzch można dać różne owoce ) i posypujemy kruszonką , można też zrobić bez owoców wtedy przed posypaniem kruszonką posmarować roztrzepanym jajkiem i poczekać aż trochę podrośnie , pieczemy około 40 minut w 165*C
Drożdżówka bez wyrabiania
Szybka , smaczna drożdżówka bez wyrabiania

Tagi:

jajko jajka